www.iiiWe.com » معماری یا عمران؟ پرسش این است!

 صفحه شخصی پارسا زرین   
 
نام و نام خانوادگی: پارسا زرین
تاریخ عضویت:  1388/12/21
 روزنوشت ها    
 

 معماری یا عمران؟ پرسش این است! بخش عمران

4

مهندس پارسا زرین.
[email protected]
خرداد 1392

این پرسش که با افسوس باید گفت سالهاست میان مهندسان و دیگر دست اندرکاران ساخت و آبادانی "در ایران" گفتمانی تلخ و گزنده شده، تنها و تنها سرچشمه گرفته از ناآگاهی همکاران مهندس و دیگر دست اندرکاران، از درون مایه‌ی رشته معماری و ارزش بی‌همتای آن در فرایند طراحی، ساخت و بازرسیهای فنی از یک سو و از سوی دیگر آیین‌نامه‌ها و مقرراتی است که هم‌اکنون نیز پایدار و در دسترس هستند ولی بکار گرفته نمی‌شوند.
این دیدگاه نادرست و ناآگاهانه که معماری را تنها در مرز هنر و زیبایی شناسی ارزیابی میکند و بخش فنی و مهندسی و همچنین راهبری و هماهنگ کنندگی آن را نادیده میگیرد، همانند دیدگاه کودک پرسشگری است که از روی ناآگاهی به دانش و هنر و فن موسیقی، جنب و جوش و بالا و پایین شدن دست رهبر یک ارکستر بزرگ را کاری بیهوده میداند و نوای گوشنواز برآمده از ارکستر را تنها دستاورد نوازندگانی میداند که هریک نت خود را پیش رو دارند و از روی آن مینوازند. او نمیداند که آفریننده این نوای خوش، یک "آهنگساز" بوده که شاید توانایی نواختن یکی دو ساز را بیشتر نداشته باشد ولی از "دانش و هنر آهنگسازی" و ساختن نغمه‌هایی جداگانه برای همه سازها به گونه‌ای هماهنگ و گوشنواز برخوردار است. کودک پرسشگر ما نمیداند که اگر "رهبر ارکستر" نیز همچون "آهنگساز" نادیده انگاشته شود و از این میان کنار رود، همان آهنگ گوشنواز به چه صدای گوشخراش و ناخوشایندی دگرگون خواهد شد.
همین گونه است که در همه کارهای گروهی دیگری چون عمل جراحی، ناوبری کشتی و هواپیما، مسابقه فوتبال و ...، هماهنگ کننده‌ای به نام جراح، ناخدا، خلبان، سرمربی و ... دیده میشود که با آگاهی از هدف کار و داشتن شناخت از کار هریک از همکاران گروه و با برخورداری از دانش شایسته برای هماهنگی و برنامه‌ریزی و راهبری، کار را به سرانجام میرساند.
بیگمان در کار گروهی طراحی و ساخت و بازرسی فنی ساختمانی هم جز این نیست و نخواهد بود. ولی آنچه هم‌اینک از دیده‌ها و آزموده‌های شیوه ساخت و ساز بدون بهره‌گیری درست از مهندسان معمار در ایران برمی‌آید، همانند همان صداهای ناخوشایند و دلخراشی است که از گروه نوازندگان بدون نت و بدون رهبر ارکستر به گوش میرسد.
جدا از روند تاریخی پیشرفت پیشه معماری در ایران و جهان و جدا شدن گرایشهای دیگر مهندسی از آن که به زایش رشته‌های نوین امروزین در مهندسی ساختمان انجامیده، یکی دیگر از پشتوانه‌های شایستگی مهندسان معماری برای هماهنگی و راهبری گروه طراحی ویا سازندگان ویا بازرسان فنی، برنامه آموزش دانشگاهی در رشته معماری است که دربردارنده آمیزه‌ای از همه هنرها، دانشها و فن‌هایی است که در کار ساختمان به کار می‌آیند و همین شیوه آموزشی توانسته توانایی راهبری و هماهنگی کار طراحی، ساخت و بازرسی ساختمانی را در مهندسان معماری سراسر جهان نهادینه کند.
از سوی دیگر در جای جای مبحث دوم مقررات ملی ساختمان و شیوه‌نامه ماده 33 پیوست آن (22 بار) از " شرح خدمات گروههای مهندسی ساختمان" یاد شده که سال 1374 (نگارنده: سال 1378 درست است) از سوی دفتر تدوین و ترویج مقررات ملی ساختمان چاپ و در دسترس همگان آمده و در آن کار مهندسان برای هر رشته و هر گروه ساختمانی جداگانه آورده شده است. در این مجموعه که هم اکنون با پشتوانه مبحث دوم مقررات ملی ساختمان از ارزش قانونی والاتری برخوردار گشته و باید به آن جامه انجام پوشاند، افزون بر کار طراحی و نظارت معماری، هماهنگی در کار طراحی و نظارت دیگر رشته‌های مهندسی ساختمان در همه گروه‌های ساختمانی نیز بر دوش مهندسان معماری نهاده شده است.
در همین زمینه گفتنی است که هرچند بر پایه آنچه در مبحث دوم مقررات ملی ساختمان برگرفته از شرح خدمات گروههای مهندسی ساختمان آمده، "هماهنگی در نظارت ساختمانی میتواند به دوش مهندسان معماری یا عمران باشد" که درست و قانونی است، ولی چگونگی واگذاری هماهنگی نظارت ساختمانی به هر یک از این دو رشته، برابر آنچه در شرح خدمات گروههای مهندسی ساختمان آمده بستگی به گروه ساختمانی (اندازه زیربنا و شمار طبقات) نیز دارد و مهندسان عمران (در همه پایه‌ها) تنها میتوانند ناظر هماهنگ کننده ساختمانهای گروه الف (1 تا 2 طبقه) باشند و هماهنگی در نظارت ساختمانهای بیش از 2 طبقه، تنها برای مهندسان معماری روا دانسته شده است. انجام نشدن این شیوه و سپرده شدن کار نظارت ساختمانی در همه گروههای ساختمانی به مهندسان عمران، برآمده از شمار اندک مهندسان معماری و فراوانی مهندسان عمران است ولی گروهی از روی ناآگاهی آنرا نشان ناتوانی مهندسان معماری در کار نظارت ساختمانی دانسته‌اند و روشن است که این گونه نیست.
ناگفته پیداست که همه آنچه گفته شد به هیچ روی از ارزش کار مهندسان عمران و دیگر رشته‌های ساختمانی نمی‌کاهد و جایگاه هر رشته در فرایند طراحی، ساخت و بارزسی فنی دارای ارزش والایی است ولی هدف از این نوشتار تنها آگاهی رسانی درباره پشتوانه قانونی کار مهندسی معماری در مبحث دوم مقررات ملی ساختمان و همچنین هنر و دانش نادیده انگاشته شده مهندسان معماری در ایران است که سرچشمه همه نابسامانی‌هایی است که در کار ساخت و آبادانی این مرز و بوم می‌بینیم.
با امید به روزی که با پیروی از قانون و ارج نهادن به جایگاه درست رشته‌های مهندسی ساختمان، سر شوریده ساخت و ساز به سامان آید.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
نمونه‌ای از واکنش به این نوشتار در پیوند: "جوابیه ای برجوابیه (معماری یا عمران؟ پرسش این است! + جوابیه)"در دسترس است.

شنبه 20 مهر 1392 ساعت 07:21  
 نظرات    
 
امیر یاشار فیلا 02:34 یکشنبه 21 مهر 1392
1
 امیر یاشار فیلا

سپاس بی‌کران.
غلامرضا رزمگیر 17:45 یکشنبه 21 مهر 1392
1
 غلامرضا  رزمگیر
این رشته (عمران ) سر دراز دارد .
ما عمرانی به قول یکی از معماران خوب حمال رشته ساختمان هستیم .نانمان که آجر است مثل شما اما روح لطیف ، پنجه نوازش گر (معماران دوستان موسیقی هستند وخودنیز موسیقدان وموسیقی خوان )، لباس فاخر وظاهر آراسته برای حمالی مناسب نیست .این حمالی ساخت وساز را به همان عمرانی بی ذوق (100 درصد طراحی معماری منبعث از ذوق است درس ودانشگاه فاقد کاتالیزور براانگیختن آن ذوق است) یا همان حمال اتلاقی معمار دوست داشتنی واگزار نمایید.
دو نفر مهندس معمار وعمران را با سابقه کار مشابه در کنار هم به تماشا بایستید تا قیافه واررفته ومخزان انواع دردها در حمال های عمرانی مشاهده فرمایید. ما مفتخر به این حمالی هستیم .حمل این بار بزرگ از توان معمار خوشتیپ بر نمی آید.آزمون وخطا را کنار بگذارید آن بزرگانی که شما به مفاخر معماری می شناسید از اول هم عمرانی بودند.
این حمالی ونان زور بازو را به جهانی عوض نمی کنم
پارسا زرین 11:51 چهارشنبه 24 مهر 1392
1
 پارسا زرین
همکار گرامی، جناب آقای مهندس رزمگیر
درود فراوان بر شما.
از شما در خواست میکنم جایگاه والای خودتان و دیگر استادان، دوستان و همکاران ارجمند مرا که مهندسی ساختمان (عمران، سیویل، ...) را در دانشگاه و دانشکده‌های فنی و مهندسی (و نه در ورزشگاه و زورخانه) فراگرفته‌اند تا اندازه یک "باربر" فرونکاهید.
چنین پاسخی نه شایسته شما و نه دیگر مهندسان دانشمند و فرهیخته این مرز و بوم است.
مهندس بودن و منش مهندسی نه به چهره و جامه است و نه به زور بازو.
مهندس (چه معمار و عمران، چه برق و مکانیک و ...) باید از خرد، فرهنگ، هنر، دانش و فن بهره‌مند باشد و به توان مغزش بنازد و ببالد، نه به زور بازوی خویش.
امروزه در کشور ما بر سر هر کوی و برزن "کارگر" و "باربر" زورمند و جویای کار فراوان است، ولی مهندس خردمند و برخوردار از هنر و دانش و فن، گوهر کمیابی است.
مهندس شدن باربران بسیار نیک و پسندیده است، ولی خواهش میکنم مهندسان را بابر ندانید.
با سپاس و ارج بیکران،
مهندس پارسا زرین.
مائده علیشاهی 13:31 چهارشنبه 24 مهر 1392
1
 مائده علیشاهی
سپاس ویژه از شما جناب مهندس زرین
غلامرضا رزمگیر 01:33 آدینه 26 مهر 1392
1
 غلامرضا  رزمگیر
از نظر شما باربر شخصیتی فرومایه است؟
غیر از این هم از شما انتظاری نداشتم اتلاق حمال هدیه مهندس معماری بود هم فکر شما به حقیر وحقیر هم از این عنوان نه نگران ونه فرومایه شده ام .این تفکر برتری طلبی وحق پنداری شما آنچنان در جامعه معماری رخنه کرده است که امثال منی که پاره ای از موارد دورس معماری هم تدریس می کنیم با چالش عمرانی ستیز مواجه وبخشی ار زمان را به رفع شبهه صرف کنیم.بعضی از دانشجویان من که در ترم هشتم ودر شرف فارغت از تحصیل بودند حقیر را از معدود عمرانی های بر می شمردند که به ارزش والای هنر وذوق معماری تاکید می کند.
(مهندس شدن باربران بسیار نیک و پسندیده است) ناپسند تر می توانستید توهین کنید .خودبزرگ بینی عیب بزرگی است که در شان شما نیست واین جملات اهانت آمیز وفرمایه دانستن زحمتکشان بار از انسانیت بدور است.
از شما جز گاه نوشتی در وب رزمه ای یافت نشد.
پارسا زرین 21:45 دوشنبه 29 مهر 1392
3
 پارسا زرین
همکار گرامی، جناب آقای مهندس رزمگیر
باز هم درود فراوان بر شما،
همانگونه که خود شما نیز فرمودید "باربری" نه پیشه ناپسندی است و نه نشان فرومایگی و من نیز جز این باوری ندارم. ولی واژه‌ای که شما (از زبان دوست معمار خود) به مهندسان عمران پیوند دادید واژه‌ای از زبان تازی است که در فرهنگ ما ایرانیان واژه‌ای بس پست‌ و فرومایه‌ است که من شرم دارم آنرا بر زبان برانم یا بنویسم. واژه‌ای که شما بکار بردید هرگز در زبان پارسی نشان دهنده ارج و ارزش کار و پیشه باربری نیست و همواره برای دشنام گویی و ناسزا دادن و کوچک و پست شمردن کسی بکار رفته است.
ولی باز هم میگویم و بر آن پای میفشارم که "اگر یک کارگر باربر ساده بتواند پیشرفت کند و مهندس شود بسیار نیک و پسندیده است و باید آنرا ستود، ولی آیا از دید شما، وارونه‌اش هم خوب و درست است؟ من اینگونه نمی‌اندیشم و راه من از کسی که مهندسان را باربر و بی ذوق بخواند و کار مهندسی را کاری نیازمند زور بازو بداند، جداست و با چنین باورهای نادرستی می‌ستیزم. از دید من مهندس باید "راهبری" کند، نه "باربری" و گمان نکنم این نشان خود بزرگ‌بینی باشد.
"باربر" و "..." خواندن مهندسان از سوی هر که باشد (چه شما و چه دوست معمارتان) و با هر هدف و پندار درست یا نادرست، کاری بس ناپسند و نکوهیده است. این شما بودید که (به گمان نادرست خود از سرفروتنی) خودتان و دیگر مهندسان عمران را با آن واژه ناپسند خواندید و فرمودید که بار بزرگ ساختمان را باید بر دوش "عمرانی بی‌ذوق" نهاد و به زور بازوی خود بالیدید و گفتید که نان زور بازویتان را میخورید. اگر بر این باور نیستید چرا آن واژه را بکار بردید و وانمود کردید که این باور شما نیز همین است؟ بهتر نبود به جای بازگو نمودن سخن ناپسند دوستتان، شما نیز وی را راهنمایی میکردید و او را از گمراهی میرهانیدید؟ فروتنی هم آیین خود را دارد و برای فروتنی باید تنها از خود مایه گذاشت نه از دیگران. هرچند که بازهم برای من بسیار دردآور و ناخوشایند است که یک همکار ارجمند بخواهد از سر فروتنی خودش را و تنها خودش را باربر ساختمان بداند. این گونه گفتارها و رفتارهای نسنجیده از سوی خود ما چهره نادرست و ناشایستی از مهندسان در اندیشه مردم به نمایش درمی‌آورد (شاید هم آورده است).
شما در روزنوشت من نه نشانی از کاستن ارج و جایگاه مهندسان عمران یا برتر دانستن مهندسان معماری می‌یابید و نه در پاسخم نشانی از خود بزرگ بینی. من در سخن و نوشته‌ام هرگز از واژگان ناپسند بهره نگرفتم و به هیچکس و هیچ گروه و پیشه‌ای درشتی و پرخاش نکرده‌ام، سخنم را با درود آغاز نمودم و با سپاس و ارج به پایان بردم. ولی خواهش میکنم پاسخهای خودتان را بار دیگر بخوانید تا واژگان بکار رفته و تندخویی نهفته در آن را که دیدگاهی نادرست پشتوانه آن است را بهتر دریابید.
من دیگر از دو سویه شدن این گفتمان پرهیز میکنم و تنها برای روشن تر شدن دیدگاه خود، چکیده روزنوشتم را اینگونه بازنویسی میکنم:
"دوستان و همکاران گرامی، بیاییم و گفتمان کهنه و گزنده "معماری یا عمران؟" را کنار نهیم و کار ساختن ساختمان را یک کار گروهی بدانیم و در این کار گروهی هریک به کاری بپردازیم که رشته کاری ماست و برایش پروانه کار ستانده‌ایم. کار گروهی ساختمان نیز مانند هر کار گروهی دیگر نیازمند یک هماهنگ کننده است که از دیرباز و در همه جای جهان بر دوش مهندسان معماری است که برای همین کار آموزش دیده‌اند. در کشور ما نیز "قانون" این کار (هماهنگی در فرایند آفرینش، ساخت و بازرسی) را از آغاز تا انجام بر دوش مهندسان معماری نهاده ولی به بوته فراموشی سپرده شده است. بیاییم دست به دست هم دهیم و با هماهنگ و همسو نمودن دانش و هنر و فن خود و پایبندی به قانون ساختمانهای کارآمدتر، زیباتر و پایدارتر و ماندگارتری بسازیم.
باز هم با سپاس و ارج بیکران،
مهندس پارسا زرین.
غلامرضا رزمگیر 09:33 سه شنبه 30 مهر 1392
2
 غلامرضا  رزمگیر
آزردگی خاطر حضرت عالی ، هدف ما نبود وسله بد انتخاب شد.تفسیر کلمات وجملات از عمرانی بخوبی برنمی آید.
به بزرگی خودتان ببخشید.
امیر یاشار فیلا 12:00 سه شنبه 30 مهر 1392
1
 امیر یاشار فیلا

آقای مهندس زرین، سرور ارجمند
درود بر شما.

افزون بر مفاهیم ژرف و معانی بلندی که نوشته‌ها و دیدگاه‌های شما از آن‌ها سرشارند، شیوایی قلم و نگارش شما نیز بسیار دلنشین و ستودنی‌ست.

سپاسگزارم؛ کاش پیوسته و بی‌وقفه ما را از این سرچشمه‌ی ذوق و اندیشه بهره‌مند بفرمایید.
پاینده باشید.
پارسا زرین 19:50 چهارشنبه 8 آبان 1392
1
 پارسا زرین
همکار گرامی، جناب آفای مهندس رزمگیر
با درود فراوان
اگر اینگونه گفت و گوها از دوری و پراکندگی مهندسان بکاهد و به همبستگی و یگانگی همه ما بیافزاید، بیگمان ارزشمند و سزاوار است.
با سپاس و ارج بیکران،
مهندس پارسا زرین.
پارسا زرین 20:03 چهارشنبه 8 آبان 1392
2
 پارسا زرین
همکار گرامی، جناب آقای مهندس امیریاشار فیلا
با درود فراوان،
من هم از شما که با شکیبایی این گفت و گو را دنبال کرده‌اید سپاسگزارم و خود را شایسته آنچه در ستایش نوشتار من فرموده‌اید نمیدانم.
رنگ و بوی خوشی اگر در آنچه به دست من نوشته شد یافته‌اید، از گل‌واژه‌هایی است که از گلستان زبان پارسی چیده شده و سخن بدانها آراسته گردیده است و گرنه من از هنر سخنوری بهره چندانی ندارم.
با سپاس و ارج بیکران،
مهندس پارسا زرین.
امیر یاشار فیلا 12:45 پنجشنبه 9 آبان 1392
1
 امیر یاشار فیلا

از بزرگ‌منشی و فروتنی شماست که این‌گونه می‌فرمایید ...

پاینده و شادکام و تندرست باشید جناب مهندس زرین.
پارسا زرین 21:00 دوشنبه 8 اردیبهشت 1393
0
 پارسا زرین

کمتر از یک سال سپری شد و اکنون بسیار خشنودم که نهال این آگاهی در اندیشه دیگر همکارانمان نیز به بار نشست:
http://www.iiiwe.com/news/architecture/builders_protest_against_alborz_engineering_organization_legal_rights/